tag:blogger.com,1999:blog-35120883596361161312024-03-13T13:36:31.252-07:00Milena Torosyan's blogAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/17486533174944379822noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3512088359636116131.post-6407029645773187922017-10-26T06:40:00.001-07:002017-10-26T06:40:07.801-07:00Հանրահաշիվ <div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<a href="https://docs.google.com/document/d/1s8prYIdHiqILL4e1R7KN04uTNAN8haPOS2bLb2aFz0E/edit" style="background-color: white; box-sizing: inherit; color: #286161; font-family: lora, baskerville, georgia, times, serif; font-size: 16px; outline: 0px; overflow-wrap: break-word; transition: 0.3s; word-wrap: break-word;">Տետրի հղումը տես՝ այստեղ </a> </div>
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/17486533174944379822noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3512088359636116131.post-87309656536948919202017-10-26T06:38:00.001-07:002017-10-26T06:38:29.723-07:00Երկրաչափություն<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<a href="https://docs.google.com/document/d/18vEhH3kWiW2pW39QIAfC7zOhSbGpPKUSGBQgEz7ujrc/edit" style="background-color: white; box-sizing: inherit; color: #286161; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; outline: 0px; overflow-wrap: break-word; transition: 0.3s; word-wrap: break-word;">Տետրի հղումը տես՝ այստեղ </a> </div>
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/17486533174944379822noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3512088359636116131.post-73689061129953863802017-10-26T06:36:00.002-07:002017-10-26T06:36:50.386-07:00Մայրենի լեզու<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<a href="https://docs.google.com/document/d/1i7Mi_TGsnMsYDzcVpqzr40hobz2--U0nBKWgLSre9dY/edit" style="background-color: white; box-sizing: inherit; color: #286161; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; overflow-wrap: break-word; transition: 0.3s; word-wrap: break-word;">Տետրի հղումը տես՝ այստեղ </a><br />
<br /></div>
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/17486533174944379822noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3512088359636116131.post-15573850869081032712017-10-26T06:32:00.004-07:002017-10-26T06:32:39.344-07:00Կենսաբանություն<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<div style="box-sizing: inherit; color: #5b5651; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; margin-bottom: 1.6em;">
<b style="background-color: white; box-sizing: inherit;">Սպիտակուցներ</b></div>
<div style="box-sizing: inherit; color: #5b5651; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; margin-bottom: 1.6em;">
<span style="background-color: white;">Սպիտակուցները կառուցված են ամինաթթուներից: Սպիտակուցներով է կառուցված ողջ կենդանի բնությունը:Մկաններում գործում են սպիտակուցային անտեսանելի զսպանակներ:Աչքի ներքևի մակերևույթը պատված է լուսազգային սպիտակուցի շերտով:Ծովային կատվաձկան էլեկտրական օրգանում սպիտակուցային նյութերն էլեկտրականություն են արտադրում:Սպիտակուցներն են կառավարում օրգանիզմի սնուցումը, աճը,շարժումը, զգայունակությունը, գլխուղեղի աշխատանքը և այլն:Քլորոֆիլի սպիտակուցով է պայմանավորված ծառերի տերևների և այլ բույսերի կանաչ գույնը:Սպիտակուցը կլանում է արևի ճառագայթներն ու նրա էներգիայի օգնությամբ համեմատաբար պարզ նյութերից` օդի ածխաթթվական գազից ու ջրից, ստեղծում ավելի բարդ նյութեր` դրանցով կառուցելով բույսի կենդանի մարմինը:Կյանքի համար կարևոր է մեր արյան մեջ պարունակվող կարմիր սպիտակուցը` հեմոգլոբինը:Մեր մարմնի յուրաքանչյուր բջիջ պարունակում է մոտ հազար սպիտակուց, և այդ սպիտակուցներից ամեն մեկը կատարում է կյանքի համար կարևոր աշխատանք:</span></div>
<div style="box-sizing: inherit; color: #5b5651; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; margin-bottom: 1.6em;">
<span style="background-color: white;"><b style="box-sizing: inherit;">ԴՆԹ</b><br style="box-sizing: inherit;" /><b style="box-sizing: inherit;"><br style="box-sizing: inherit;" /></b>Նուկլեինաթթուներըպոլիմերներ են, որոնց մոնոմենտները կոչվում են նուկլեոտիդներ:Այս նյութը առաջին անգամ հայտնաբերել է Ֆ.Միշերը 19-րդ դարում` բջջի միջուկում: Բջջում կան 2 տեսակ նուկլեինաթթուներ ` ԴՆԹ և ՌՆԹ: ԴՆԹ-ն ունի 2 մոլեկուլ:Նուկլեոտիդը 3 նյութից կազմված միացություն է` ազոտական որոշակի տեսակի հիմքից, ածխաջրից և ֆոսֆորական թթվից:ԴՆԹ-ի այսպիսի կառուցվածքը 1953 թվականին առաջարկել է ամերիկացի` Ջեյմա Ուոթսոնը և անգլյացի ֆիզիկոս Ֆրենսիս Քրիկը:<br style="box-sizing: inherit;" />ՌՆԹ-ն իր կառուցվածքով նման է ԴՆԹ-ի մեկ շղթային: ՌՆԹ-ի նուկլեոտիդներում ածխաջուրը ոչ թե դեզօքսիռիբիզոն է, այլ ռիբիզոնը, այդ պատժառով է կոչվում ՌՆԹ: Բջջում կան ՌՆԹ-ների մի քանի տեսակներ , որոնց ֆունկցիան սպիտակուցի սինթեզին մասնակցությունն է: Դրանք են փոփոխվող ՌՆԹ-ները, նրանք չափով ամենափոքրն են, իրենց են կապում ամինաթթուները: Ռիբոսոմային ՌՆԹ-ները ունեն ամենամեծ մոլեկուլները և սպիտակուցների հետ միասին ձևավորվում են ռիբոսոմներ: Նուկլեինաթթուների հիմնական ֆունկցիան սպիտակուցների կառուցվածքի մասին տեղեկության պահպանումն է, հաջորդ սերունդին փոխանցումը, ինչպես նաև սպիտակուցի սինթեզի իրականացումը: ԴՆԹ-ն ունի ինքնավերարտադրման հատկություն, որի շնորհիվ պահպանում է իր տեղեկատվությունը, իսկ ՌՆԹ-ները ապահովում են այդ տեղեկատվությունը:Նուկլեինաթթուներին է պատկանում օրգանիզմի ժառանգական հատկությունների պահպանման և փոխանցման դերը, այդ պատճառով նրան անվանում են ժառանգական նյութեր:</span></div>
<div style="box-sizing: inherit; color: #5b5651; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; margin-bottom: 1.6em;">
<b style="background-color: white; box-sizing: inherit;">Ածխաջուր</b></div>
<div style="box-sizing: inherit; color: #5b5651; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; margin-bottom: 1.6em;">
<span style="background-color: white;">Ածխաջրերը քիմիական միացություններ են, որոնք կազմված են ածխածնից, թթվածնից և ջրածնի տարրերից։ Ածխաջուր են կոչվում, որովհետև միացության մեջ ջրածին և թթվածին տարրերը գտնվում են ջրի մոլեկուլում ունեցած համամասնությամբ։ Կառուցվածքով և քիմիական հատկություններով ունեն շաքարների բնույթ։ Սպիտակուցների և ճարպերի հետ միասին ածխաջրերը կարևոր նշանակություն ունեն մարդու և կենդանիների օրգանիզմներում: Մտնում են բուսական, կենդանական և բակտերային օրգանիզմների կազմության մեջ։ Ածխաջրերը մարդու և կենդանիների սննդի կարևոր բաղադրամաս են։ Հասուն մարդու օրգանիզմում էներգիայի կեսից ավելին առաջանում է ածխաջրերից:</span></div>
<div style="box-sizing: inherit; color: #5b5651; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; margin-bottom: 1.6em;">
<b style="background-color: white; box-sizing: inherit;">Բջիջ</b></div>
<div style="box-sizing: inherit; color: #5b5651; font-family: Lora, Baskerville, Georgia, Times, serif; font-size: 16px; margin-bottom: 1.6em;">
<span style="background-color: white;">Գիտնականները պարզել են, որ ամեն ինչը կազմված է բջիջներից:Բջիջների մեծ մասը կարելի է տեսնել միայն մանրադիտակով:Կան նաև հսկա բջիջներ` ձկնկիթը, հատիկը կամ հավկիթը:Բջիջը սովորաբար կազմված է կիսահեղուկ ցիտոպլազմայից և ավելի խիտ, կլոր կամ ձվաձև կորիզից:Բջջի կորիզի թաղանթում անցքեր կան:Նրանց շուրջը խմբված են ` ռիբոսոմներ: Նրանք պատրաստում են այն նյութերը, որոնցից կազմված է բջիջը, նաև այնպիսի նյութեր , որոնց պատրաստման համար օրգանիզմին անհրաժեշտ է հենց ինքը` բջիջը: Արյան սպիտակ գնդիկների ռիբոսոմները հակաթույն են պարունակում վնասակար մանրեների և նրանց արտադրած թույների դեմ պայքարելու համար:Իսկ արյան կարմիր գնդիկների գնդիկների ռիբոսոմները արտադրում են հեմոգլոբին, որը կարմիր է ներկում մեր արյունը և ողջ մարմնով մեկ տարածում թթվածինը:Բջիջներն անհնդատ աշխատում են, դրա համար էլ մաշվում են և մեռնում: Բջիջներն ընդհունակ են կիսվելու, և մեկից առաջանում են երկուսը:Մարդու մարմնում շատ տարբեր բջիջներ կան:Դրանց մի մասից գոյանում են ոսկորները, մյուսներից մկանները: Այդ բջիջները կարող են կշկվել, որի շնորհիվ էլ մենք կարողանում ենք շարժվել: Արյան կարմիր բջիջները տեղափոխում են թթվածինը:Կան նյարդային բջիջներ,որոնք ընկալում են ցավը, ջերմությունը, ցուրտը և այլն: Օրգանիզմի ամենակարևոր օրգաններից մեկն է` գլխուղեղի բջիջը: Ամեն մի բջիջ օգնում է ավելի լավ ծառայել ամբողջ օրգանիզմին:</span></div>
</div>
Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/17486533174944379822noreply@blogger.com0